Menu 

Grejanje i energenti

Zbog dostupnosti, cene i malih inicijalnih ulaganja drva se još uvek najčešće koriste za grejanje u srbiji. Na osnovu prošlogodišnjih podataka Agencije za energetiku najeftiniji energent za individualno grejanje je ogrevno drvo. Vrlo često se ogrevno drvo koristi u kombinaciji sa ugljem koji se nalazi na drugom mestu po izboru potrošača iz Srbije.

energenti

Zbog visokog stepena automatizacije prilikom korišćenja poslednjih godina sve više je u upotrebi drveni pelet. Pelet kao energent traži veća inicijalna ulaganja i zbog troškova proizvodnje skuplji je od drugih čvrstih goriva.
Prirodni gas je svake godine sve skuplji i nije dostupan celom tržištu Srbije.

Struju koriste najsiromašniji i najimućniji potrošači. Termoakumulacione peći koje koriste jeftinu struju su često izbor potrošača sa skromnijim budžetom. Toplotne pumpe u raznim oblicima zbog visokih inicijalnih ulaganja i skupog održavanja biraju potrošači sa dubljim džepom. Ponuda na tržištu energenata direktno utiče na izbor potrošača. Tu je naravno od presudnog značaja i investicioni potencijal potrošača. Zbog toga su drva i ugalj glavni energenti na trzištu Srbije već duži niz godina.

Označeno sa:
 

Komentari su zatvoreni.